×

WAKTU OPERASI PEJABAT

Isnin : 9.00am - 5.00pm
Selasa : 9.00am - 5.00pm
Rabu : 9.00am - 5.00pm
Khamis : 9.00am - 5.00pm
Jumaat : 9.00am - 5.00pm
Sabtu : TUTUP
Ahad : TUTUP

WAKTU OPERASI MUZIUM

Isnin : TUTUP
Selasa : 9.00am - 5.30pm
Rabu : 9.00am - 5.30pm
Khamis : 9.00am - 5.30pm
Jumaat : 9.00am - 5.30pm
Sabtu : 9.00am - 5.30pm
Ahad : 9.00am - 5.30pm

FORGOT YOUR DETAILS?

NOSTALGIA HARI RAYA

Membuat Kuih Dan Memasak Juadah Raya

Tradisi yang sering dilakukan sehari sebelum hari raya ialah memasak juadah tradisional seperti lemang, rendang, serunding, mengacau dodol serta menganyam ketupat. Tidak lupa juga juadah kuih raya yang dibuat lebih awal seminggu sebelum raya. Kuih raya yang sering dibuat ialah seperti kuih bahulu, kuih sepit, kuih ros serta pelbagai jenis biskut. Kebiasaannya seluruh keluarga akan bergotong royong bersama untuk menyiapkan juadah raya ini. Pada malam raya juga mereka akan mengisi balang-balang kuih untuk dihidangkan kepada tetamu yang akan datang menziarah pada keesokan harinya. Setiap keluarga mempunyai resipi kuih dan juadah mereka masing-masing, jadi jika berkunjung ke setiap rumah rasa masakannya berbeza di setiap rumah.

WhatsApp Image 2023-04-13 at 8.25.40 AM (1)
TOP Skip to content