×

WAKTU OPERASI PEJABAT

Isnin : 9.00am - 5.00pm
Selasa : 9.00am - 5.00pm
Rabu : 9.00am - 5.00pm
Khamis : 9.00am - 5.00pm
Jumaat : 9.00am - 5.00pm
Sabtu : TUTUP
Ahad : TUTUP

WAKTU OPERASI MUZIUM

Isnin : TUTUP
Selasa : 9.00am - 5.30pm
Rabu : 9.00am - 5.30pm
Khamis : 9.00am - 5.30pm
Jumaat : 9.00am - 5.30pm
Sabtu : 9.00am - 5.30pm
Ahad : 9.00am - 5.30pm

FORGOT YOUR DETAILS?

GALERI WARISAN PORTUGIS

Muzik Dan Tarian

Muzik dan tarian masyarakat Portugis di Melaka mempunyai ciri-ciri pantas dan ceria. Alat muzik yang sering digunakan ialah gitar, tamborin, akordion dan rebana. Pasangan penari akan mengenakan pakaian yang berwarna-warni, di mana lelaki memakai jaket boleroberwarna hitam dan topi manakala wanita memakai skirt bersulam berwarna-warni. Lagu dan tarian utama termasuk Branyo, Tianika, Maliao dan Farapeira. Salah-satu lagu yang paling popular di kalangan masyarakat Portugis di Melaka ialah Jingkli Nona.

Tarian

Dalam masyarakat Portugis, terdapat beberapa jenis tarian, antaranya Branyo dan Farapeirra yang kekal hingga ke hari ini. Terdapat juga beberapa lagi tarian masyarakat Portugis yang telah atau hampir pupus iaitu Kanji Papa, Sarampeh, Riba de Barku, Veri Hi dan Corte Forte.

Tarian ‘Branyo’

Tarian ini lazimnya diadakan pada hari-hari perayaan dan keramaian seperti perkahwinan, perayaan Natal atau Krismas dan lain-lain lagi. Tarian ini lebih popular di kalangan orang-orang yang berusia (veteran). Tarian ini diiringi oleh alat-alat muzik seperti biola dan rebana. Sambil menari mereka berbalas-balas pantun. Pihak yang menjual pantun dikenali sebagai ‘kantiga’ dan pembeli pantun disebut sebagai ‘mata kantiga’. Tarian Branyo ada sedikit persamaan dengan ronggeng atau joget lambak yang terkenal di kalangan kaum Melayu. Kebiasaannya terdapat lima hingga enam pasangan penari yang akan terlibat di dalam tarian ini.

Tarian ‘Farapeirra’

Tarian ini lebih digemari oleh muda-mudi masyarakat Portugis kerana mempunyai irama yang laju dan rancak. Pasangan penari akan mengenakan pakaian khas. Penari lelaki memakai waist-coat yang berenda dan bersulam motif bunga manakala penari perempuan akan mengenakan gaun panjang dan blouse beropol dan berenda. Tarian Farapeirra kebiasaannya dipersembahkan pada hari-hari kebesaran. Ia juga amat disukai semasa majlis perkahwinan yang berlangsung di Perkampungan Portugis pada suatu masa dahulu.

TOP Skip to content