Isnin | : | 9.00am - 5.00pm |
Selasa | : | 9.00am - 5.00pm |
Rabu | : | 9.00am - 5.00pm |
Khamis | : | 9.00am - 5.00pm |
Jumaat | : | 9.00am - 5.00pm |
Sabtu | : | TUTUP |
Ahad | : | TUTUP |
Isnin | : | TUTUP |
Selasa | : | 9.00am - 5.30pm |
Rabu | : | 9.00am - 5.30pm |
Khamis | : | 9.00am - 5.30pm |
Jumaat | : | 9.00am - 5.30pm |
Sabtu | : | 9.00am - 5.30pm |
Ahad | : | 9.00am - 5.30pm |
Makanan Portugis Melaka
Terdapat banyak menu makanan warisan masyarakat Portugis di Melaka yang bertahan sehingga kini. Antara masakan yang terkenal ialah kari dabel, ‘smur’ dan ‘ambali’. Makanan-makanan lain yang enak ialah seperti ‘feng’, ‘seku’, ‘muleh’, ‘croma’, ‘singang’ dan ‘pikerdel’.
Bagi makanan hasil laut pula terdiri daripada ‘baked shakap’ iaitu ikan yang dibakar bergaul tepung di dalam daun pisang, ‘kambrang frisi ku tamber inuk’ pula adalah udang berempah yang dimakan bersama air asam jawa, ‘beef vindalo’, dan ‘baked pasi’. Manakala bagi kuih-muih pula seperti ‘kek spunch’, ‘pang susie’, ‘kanji chacha’, tart, ‘sesagong’, ‘aga-aga’, ‘dose de oves’, ‘bibingka koku’, pulut tatal, apom bakua, pulut urap, ‘kacang ku jagre’, pulut serek kaya, putugal, goreng sagu dan lain-lain.
Bahan-bahan untuk membuat ‘kacang ku jagre’ ialah 500 gm kacang merah, 150 gm gula Melaka dan 50 gm kelapa parut. Cara memasaknya pula ialah dengan merendam kacang merah semalaman. Seterusnya kacang merah direbus sehingga lembik. Kemudian gula Melaka dicairkan dengan menuang sedikit air panas. Langkah seterusnya campurkan gula Melaka bersama kacang merah yang telah direbus dan dilenyek. Akhir sekali gaulkan kelapa parut dengan garam secukup rasa.
Untuk membuat ‘pulut serek kaya’ terdapat dua jenis bahan iaitu untuk membuat pulut dan juga kaya. Bagi bahan pulut, yang diperlukan ialah 500 gm pulut, 300 ml santan pekat dan secubit garam. Manakala bagi bahan kaya pula ialah 10 biji kuning telur ayam kampung, 200 gm gula, 200 ml santan pekat, sebatang serai dan secubit gula.
Cara memasak pulut ialah dengan mengukusnya selama 15 minit kemudian pulut dikeluarkan dan digaul bersama santan dan garam. Seterusnya kukus semula pulut tersebut sehingga masak. Bagi membuat kaya pula, campurkan santan dan gula lalu dikacau sehingga larut kemudian masukkan garam. Seterusnya masukkan telur dalam campuran santan dan kacau dengan menggunakan batang serai. Kemudian, bekas campuran tadi diletakkan di atas air yang sedang mendidih sambil dikacau dengan batang serai sehingga pekat dan masak.
Bahan-bahan bagi membuat kuih ‘putugal’ ialah 2 kg ubi kayu, 1 kg kelapa putih, 1 kg pisang, 150 gm gula tebu, 10 keping bunga telang dan garam secukup rasa. Cara memasaknya pula dimulakan dengan membersihkan ubi kemudian diparut. Ubi kemudiannya diperah dan air perahan dibuang sedikit. Ubi yang telah diparut digaulkan dengan sedikit garam dan dibahagikan dua. Seterusnya setengah bahagian dicampurkan dengan air bunga telang. Kemudian, ubi parut yang berwarna biru bunga telang diletakkan di atas loyang kemudian dilapiskan dengan hirisan pisang dan kemudian dilapisi sekali lagi dengan ubi parut putih.
Kemudian, ubi direbus sehingga masak. Apabila telah sejuk, ubi dipotong dan digolek dengan kelapa yang dicampur gula dan sedikit garam.
Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat kuih ‘goreng sagu’ ialah 500 gm sagu mata ikan, 2 biji kelapa putih, 150 gm gula tebu, sedikit garam dan minyak untuk menggoreng. Cara membuat kuih ini amat mudah iaitu gaulkan semua bahan-bahan iaitu sagu yang telah dibasuh dengan kelapa, gula tebu, garam dan biarkan selama setengah jam. Seterusnya kepalkan campuran tadi berbentuk bulat dan goreng dalam minyak dengan api yang sederhana. Kuih ini kebiasaannya dibuat semasa terdapatnya kematian.
Bahan-bahan yang digunakan dalam pembuatan kuih ini ialah 3 cawan tepung gandum, 1 cawan gula tebu, 1 cawan gula Melaka, 400 ml santan pekat, 1 cawan air, 3 biji telur, sedikit garam, sedikit mentega dan ½ cawan kelapa putih. Cara memasaknya ialah dengan memasukkan semua bahan kecuali mentega dan kelapa ke dalam pengisar dan kisar perlahan-lahan sehingga sebati. Kemudian gaulkan adunan tersebut dengan kelapa. Seterusnya sapukan mentega pada loyang dan tuangkan adunan ke dalam loyang. Bakar adunan di dalam ketuhar sehingga nampak garing di tepinya. Bakar sehingga lebih kurang 45 minit.
Bahan-bahan dalam pembuatan Kari Dabel ialah seekor ayam yang dipotong kecil-kecil, 4 biji ubi kentang dipotong empat, 100 ml minyak masak, sedikit cuka dan garam. Manakala bahan-bahan yang digunakan untuk dikisar ialah 40 biji cili kering, 5 biji bawang besar, 2 inci kunyit basah, 2 inci lengkuas, 6 biji buah keras, 1 sudu besar biji sawi, 4 biji bawang putih dan 2 helai daun limau. Cara membuatnya ialah dengan panaskan minyak, kemudian tumiskan bahan kisar sehingga naik bau. Lepas itu masukkan ubi kentang bersama ayam. Biarkan sehingga ayam dan kentang empuk. Setelah mendidih masukkan sedikit cuka dan garam.
Perbadanan Muzium Melaka
Kompleks Warisan Melaka, Jalan Kota,
75000 Melaka
Email : [email protected]
Tel : +606 333 3333 / +606 282 6526
Fax : (+606) 282 6745
Hakcipta terpelihara Perbadanan Muzium Melaka © 2023.